Το σχολείο

Η ίδρυση Γυμνασίου στο ηρωικό νησί των Ψαρών ήταν ένα αίτημα πολλών δεκαετιών από τους κατοίκους του, οι οποίοι αναγκάζονταν να στέλνουν τα παιδιά τους στη Χίο ή τον Πειραιά για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Τελικά, έπειτα από πολλούς αγώνες και προσπάθειες των τοπικών παραγόντων αλλά και των απανταχού ευρισκομένων Ψαριανών, με προεξάρχοντες την Αδελφότητα Ψαριανών και κυρίως τον κ. Δημήτριο Ανδριάνα, το όνειρο έγινε πραγματικότητα.

Αρχικά εγκρίθηκε η λειτουργία Α? τάξης Γυμνασιακού παραρτήματος (που ανήκε στο 1ο Γυμνάσιο Χίου) από το σχολικό έτος 1978 -1979 με την αριθμ. 82055/21-07-1978 υπουργική απόφαση.

Τα μαθήματα γίνονταν σε μια διαμορφωμένη αίθουσα κάτω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με 13 μαθητές και μόνο δύο καθηγητές. Τον φιλόλογο κ. Γεώργιο Κωνσταντινίδη (σημερινό διευθυντή του 4ου Γυμνασίου Χίου) και τον φυσικό κ. Φαίδωνα Αντένα που έκαναν όλα τα μαθήματα της τάξης.

Τα επόμενα δύο χρόνια λειτούργησαν και οι δύο άλλες τάξεις του Γυμνασίου και τα μαθήματα πλέον γίνονταν στο χώρο του Δημοτικού σχολείου Ψαρών τις απογευματινές ώρες. (Μεταξύ των εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν τα πρώτα χρόνια στο Γυμνάσιο Ψαρών ήταν και ο σημερινός Διευθυντής Εκπαίδευσης Χίου κ. Καλογεράκης το σχολικό έτος 1981-1982)

Το Γυμνάσιο με τις Λυκειακές τάξεις στη σημερινή του μορφή και στο δικό του κτίριο λειτούργησε από το σχολικό έτος 1986-1987 (η δημιουργία των Λυκειακών τάξεων εγκρίθηκε με την υπ. αριθμ. Δ4/585/7-06/1983 απόφαση του ΥΠ.Ε.Π.Θ. και συμπληρώθηκε με την Δ4/219/26-04-1985 απόφαση του ΥΠ.Ε.Π.Θ.).

Το σχολείο σήμερα λειτουργεί με όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και Λυκείου, δίνοντας την ευκαιρία στα Ψαριανά παιδιά να σπουδάζουν στον τόπο τους, έχοντας τις ίδιες ευκαιρίες μάθησης με τα υπόλοιπα παιδιά της Ελλάδας.